Geld

Geld en seks lijken me de 2 onderwerpen waar het minst eerlijk en open over gesproken wordt. Het zijn bij uitstek de thema’s waar mensen met een boogje omheen gaan of zich met een lach of grapje vanaf maken. De gemeenplaatsen tierig welig op de bodem van deze gebieden.

Zelf ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik op zowat alle domeinen van mijn leven onvervaard mijn “boots” aantrek & al dabbend door de modder mij een weg zoek door de doornstruiken van mijn eigen weerstand en blinde vlekken. Maar dus niet zo voor het thema geld.

Enkele jaren geleden heb ik een schuchtere poging ondernomen, maar ben ik gestopt nog voor het écht serieus begon te worden. Ik besef ook dat wanneer ik als een struisvogel met mijn kop in het zand niet nadenk over geld, ik het “gelukkigst” ben. Tussen “ “ want van echt gelukkig kan je niet spreken als er een donkere schim met je meereist.

En nu heb ik dus besloten dat het tijd is om met dezelfde moed dit heikele thema aan te gaan. Tijd om mijn eigen gedachten, vooroordelen en emoties rond geld één voor één in het licht te brengen. En geloof me, dat zijn er veel. Om er enkele te noemen (ze blinken uit in tegenstrijdigheid en naïviteit, maar daar zijn het emoties voor): “Hoe minder je met geld bezig ben, hoe verlichter je bent”, “Het is sympathiek om weinig geld te hebben”, “Hoe verstandiger & flinker je bent, hoe meer geld je verdient” (dat was een hele oude), “Als je veel geld hebt, ben je een geldwolf” (ook een oude), “Mensen met veel geld hebben geen problemen”, “Als ik wat meer zou verdienen, dan zou alles in orde zijn”…

Maar de moeder der emoties hieromtrent, de meester-ondergraver van zoveel dingen in mijn leven, kwam er pas uit toen ik een tijd geleden de volgende gedachtenoefening deed. “Wat als mijn baas mij voortaan elke maand 10.000 euro zou betalen?”. Die vraag werkte als een perfect worteltje voor de ezel, want het antwoord plopte zonder nadenken naar boven: “Ik ben het niet waard”.

Misschien ligt daar een deel van het antwoord op de vraag waarom mensen niet open over geld praten. Geld is verondersteld waarde uit te drukken. “Dat is veel waard” wordt meestal onmiddellijk begrepen als “dat is duur”. En zo voelen we misschien aan dat ons loon uitdrukt hoeveel we waard zijn.

Ik las ooit een boek waarin het idee werd geopperd om alles rond geld volledig transparant te maken. Alle informatie rond lonen en bezit zou in de openbaarheid gebracht worden. Als ik mij niet vergis is dit wat lonen betreft al het geval in Noorwegen. Het idee lijkt me geweldig. Ik zou in de eerste plaats ongelooflijk nieuwsgierig zijn naar het effect ervan, wanneer iedereen van iedereen kan weten hoeveel hij/zij verdient en bezit.

Interessante gedachte. In lijn daarmee heb ik mezelf de vraag gesteld of ik daar al mee zou durven beginnen. Of ik bijvoorbeeld in deze blog zou schrijven hoeveel ik verdien. Het antwoord is (nog) nee. Ik voel dat de schroom nog te groot is. Alsof ik dan beoordeeld zou worden op mijn waarde, jawel… En dat er maar iemand anders eerst moet beginnen 🙂

Denken we niet allemaal zo? Ik heb alvast & heel misschien de deur een klein beetje op een kier gezet. En wie weet wordt het vervolgd…

Advertisements

8 thoughts on “Geld

    1. Aahhhh, Akim, ben al dagen aan het dubben over mijn antwoord. Je kent me waarschijnlijk goed genoeg om te weten dat ik hierop wil antwoorden, maar ik wil ook eerlijk en volledig zijn, en dat zou te technisch worden (tewerkstellings%, aantal kinderen ten laste, andere voordelen enz). Geen zin om die discussie op te starten. Laat me dus maar gewoon zeggen: -10%!

  1. Los daarvan heb ik het ook altijd fascinerend (maar vooral onbegrijpelijk; in de zin van: ik snap dat niet) gevonden dat zoveel mensen – mijn echtgenote is ook zo’n exemplaar – hun inkomen (of hun job) heel erg nadrukkelijk als een persoonlijk waardeoordeel aanvoelen. Terwijl het dat natuurlijk & gelukkig absoluut niet is.

  2. Interessante gedachtengang en boeiend thema! We zijn denk ik allemaal wel een beetje onderhevig aan de “vergelijk en wil meer” aard (keeping up with the Joneses). Meer transparantie rond geld zou wellicht de rivaliteit/jaloezie nog wat meer aanwakkeren? Behalve dan voor enkele verlichte zielen. Ergens vind ik het niet weten makkelijker. Dan hoef ik er ook niet wakker van te liggen. En wat je eigen loon betreft, ik heb dat enkele jaren geleden op een briefje geschreven: dit heb ik nodig per maand (nu en in de toekomst). En zolang ik dat krijg, is het voor mij voldoende. Los van wat de rest krijgt. Beetje naief misschien?

  3. Ik vind inderdaad dat je niet naar het nettoloon alleen mag kijken maar naar het hele plaatje. Al zou je me iedere maand 500 euro netto meer geven, nog zou ik niet iedere dag op en neer naar Brussel willen rijden, zelfs niet naar Antwerpen als ik eerlijk ben. Wij hebben bij de vakbond een volledig transparant loonbeleid. Dit heeft zeker zijn voordelen. Je kan dan natuurlijk niemand extra verlonen voor meer inzet maar dat hoort er bij. Ik ben tevreden met wat ik heb maar dan bedoel ik het volledige plaatje. Het vele verlof, extra feestdagen, glijdende werktijden, dichtbij huis werken … Dit kan je gewoon niet in geld waarderen maar is mij heel veel waard. Ik zie op mijn werk elke dag loonbrieven en moet eerlijk zijn dat ik niet vaak achterover val. Maar zoals je al zei blijft geld een groot taboe. Ging jij ook niets over seks vertellen of is dit voor een volgend blog- report.

    1. Bedankt Ann, voor je antwoord. Dicht bij huis werken is inderdaad heel veel waard, ook voor mij! En over die seks, tja, dat zien we nog wel. De blog van vandaag gaat over dromen, dus we komen al in de buurt 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s