Post-Dublin

Wat volgt er meestal na een intense ervaring waarbij je lichtjes buiten jezelf gegaan bent? Inderdaad, de kater.

De kater na mijn avontuur in Dublin kwam in de vorm van stekende pijn & een peilloos verlangen in mijn hart.

Ik was verward. Ik wist zeker dat ik niet verliefd was op R., noch had ik enige fysieke aantrekkingskracht gevoeld. Van waar dan die diepe, scherpe pijn?

En toen kwam het inzicht: meer dan wat dan ook, had de ontmoeting met R. de pijn van het niet gezien zijn en het verlangen naar gezien worden blootgelegd. Ik weet dat ik hierin niet alleen ben. Velen van ons zijn als kind niet of onvoldoende gezien. Zo ging dat vroeger, maar het heeft mij (en vermoedelijk veel van mijn leeftijdsgenoten) achtergelaten met een pijnlijk verlangen om gezien te worden, om benoemd te worden, om in de ogen gekeken te worden. Ik was mij er al bewust van, maar deze belevenis liet het mij (nog) eens tot in de diepste details voelen.

In de weken en maanden nadien heb ik het verhaal verteld aan enkele vriendinnen. Telkens apart. En onveranderlijk bleek mijn verhaal elk van hen te raken. Elk op haar eigen manier, in haar eigen kader & levensverhaal, maar het bleek wel een soort universele snaar te raken. De snaar “angst voor wezenlijk contact met mannen” of hoe ik het ook moet noemen, die bij veel vrouwen netjes verpakt weggestopt zit. Wie spreekt er nog over angst voor mannen in deze vrije, geëgaliseerde “we zijn allemaal gelijk” samenleving? Ik normaal gezien niet, maar de reacties op mijn verhaal spraken boekdelen. En dat sterkte mij.

Vrouwen hebben mekaar nodig. Het is een waarheid die ik af en toe heel diep kan voelen. En dan ben ik zo dankbaar voor al die fantastische, sterke, maar toch kwetsbare vrouwen in mijn leven bij wie ik mezelf kan zijn & die zich openen voor mij. Dat doet deugd. Meer dan deugd.

Maar gezien worden door een man is – zo blijkt – nog steeds van een andere orde.

Dus laat ons vooral voort blijven doen. En ons – ondanks de angst – blijven openstellen voor mekaar. De uitwisseling is zo boeiend…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s