Angst voor eigen grootheid

Het moet ergens in het tweede jaar psychologie geweest zijn dat ik er voor het eerst van hoorde: angst voor succes. Vanuit mijn aard meer voorbestemd voor de kant van de faalangst, bleek er ook een verwante, maar toch subtiel verschillende variant te bestaan. De angst om het net heel goed te doen. Ik voel nog het schokje van herkenning dat door mij heenging toen ik het hoorde.

Angst voor succes leek me mysterieuzer en boeiender dan het dichtgenepen faalangst. Beide leiden wel tot hetzelfde resultaat, namelijk verlamming. En daar is op zich weinig glamoureus aan.

Ik nam het met me mee, de term & de herkenning. Toen mijn man jaren later sprak over angst voor eigen grootheid, deed dat wel een belletje rinkelen, maar mijn gedachten en focus waren toen bij kleine kinderen en overleven. Angst voor succes leek verder weg dan ooit.

Maar met het opgroeien van je kinderen, groeit ook de ruimte die je voor jezelf kan nemen. Het gaat niet om gigantische oppervlakten, niet uit te drukken in m², maar op een subtiele, haast onmerkbare wijze bemerk je plots dat je 10 minuten tijd hebt. En die 10 minuten worden een kwartier. En dat kwartier een halfuur. Ik zit nu in de fase dat ik mezelf plots in een uur tijd en ruimte kan bevinden. Een uur dat ik zelf kan invullen. Zelf. En zo kom je jezelf – in dat vacuüm in de tijd – tegen. Je bent nog dezelfde & ook weer niet.

Opgroeien, moederschap en werken heeft zoveel geëist, je hebt jezelf aan de kant gezet en je eigen grenzen ontelbare malen overschreden. Vanzelf & vaak op pure wilskracht, meer dan goed voor je is. En daar zit je dan plots in dat uurtje – voor jezelf. Een vlaag van paniek is me al meermaals overvallen op zo’n moment. Je beseft veel te hard dat het uur super kostbaar is, want schaars.

En zo ben ik, aan de hand van hier en daar een onverwacht gat in de tijd, de tocht terug naar binnen begonnen. Een tocht die me onder andere voerde naar een grote, gesloten poort waarop stond “SCHRIJVEN” en eronder, in kleine letters “vanuit je eigen kern – dus kwetsbaar”. Een ander deurtje waar ik langskwam, vermeldde “Ambitie”. Dat deurtje bleek stevig dicht te zijn, gebarricadeerd langs 2 zijden, zo leek het wel.

Er begonnen me dingen op te vallen. Zoals de uitspraak “Als ik 1 mens kan bereiken met wat ik doe, dan is het al geslaagd”. Ik had het al zo vaak gehoord, dat ik het ergens als een onbewuste mantra had opgeslagen. Het moet de perfecte uitspraak geweest zijn als antidotum en kalmeringsmiddel voor mijn angst voor succes. Je hoeft niet succesvol te zijn, als je maar 1 mens bereikt, is het al goed.

Ik werd me pas bewust van deze fopspeen van een uitspraak toen ik met mijn blog begon. De angst om me bloot te geven en de angst voor afwijzing waren gigantisch. Maar op een onbewaakt moment in november nam mijn verlangen om naar buiten te komen met wat ik te delen heb, de overhand.

Door de poort “Schrijven” uit het slot te duwen en op een kier te zetten, bleek mijn verdovingsmiddel niet meer te werken. Het deurtje “Ambitie” bleek zich ook van het slot gehaald te hebben. Ik besefte dat ik totaal geen interesse heb om maar 1 mens te bereiken. Ik wil veel mensen bereiken. Hoe meer, hoe liever. Punt.

Onbescheiden? Misschien. Maar mij verstoppen wil ik niet meer.

Angst voor succes. Het gaat hier dus niet om een vol Sportpaleis. Het speelt zich af op een ander domein, op een andere speelplaats.

Succes betekent mij helemaal durven tonen, mijn talenten gebruiken, onverschrokken en zonder reserves, volledig & voluit. Als eerste mijn masker afzetten. En dan recht blijven staan en genieten. Uit het duister, het licht in. Stralen.

x

Advertisements

1 thought on “Angst voor eigen grootheid

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s