Ik kan het (niet)

Mijn zoon was uitgenodigd op een discofeestje van een klasgenootje. Hij en een andere jongen, en daarnaast enkel meisjes. Allemaal 9 jaar. De uitnodiging vermeldde dat hij verkleed kon komen – in discostijl.

Hij was al enkele dagen op voorhand enthousiast bezig met het feestje. Hoe hij en zijn vriend de enige jongens zouden zijn, en wat hij zou aandoen. Was het omdat hij het woord “verkleed” associeerde met de doos met verkleedkleren? Wie zal het zeggen. Feit was dat hij besloten had zijn “sultanpak” aan te trekken, want dat had vele mooie kleurtjes. Het leek me een goed idee, want echt coole discokleren lagen er toch niet in zijn kast.

Op de dag zelf was ik even weg & zou mijn man onze zoon naar het langverwachte feestje brengen. Toen ik thuis kwam, vertelde mijn man dat het een heel gedoe geweest was. In het sultanpak in kwestie bleek een gat te zitten, waardoor onze zoon weigerde om het aan te doen. Het plots wegvallen van de geplande optie, maakte hem boos en onzeker. Aangezien de tijd ondertussen voorttikte, probeerde mijn man met hem een oplossing te vinden. De details ken ik niet, maar enkel de uitkomst. Zoonlief had uit de doos met verkleedkleren een indianenpak gehaald. Daar stond geen gat in.

Toen ik dit hoorde, voelde ik mijn hart samenkrimpen. Ik voelde hoe mijn zoon weer – zoals zo vaak- zo hard zijn best had willen doen en waarschijnlijk bij de combinatie van “verkleden” en “discofeest” niet veel anders had kunnen bedenken dan het kleurige sultanpak. Maar naar een feestje gaan met een gat in je kleren is een “no go” in zijn beleving. Ik kon me zijn radeloosheid inbeelden. Bovendien waren man & zoon door deze onverwachte gebeurtenissen een kwartier te laat aangekomen op het feest. Nog een kleine ramp voor onze anders zo stipte zoon.

En ik was er niet geweest.

Ik zou hem gaan terughalen van het feest. Maar nu ik wist dat hij daar zou staan in zijn indianenpak tussen hoogstwaarschijnlijk allemaal feestelijk uitgedoste discomeisjes en zijn vriend, voelde ik me onzeker. Ik voelde een oordeel, in mezelf, over wat voor een moeder je wel niet bent als je je zoon zo naar een feestje laat vertrekken.

Het was gelukkig donker toen ik toekwam. De sfeer op het feestje zat er goed in. Tussen de glitterende meisjes en zijn vriend met wit hemd en gel in het haar zag ik mijn zoontje staan, in zijn indianenpak, dat – zo bleek – ondertussen 2 maten te klein was geworden. Het contrast was hierdoor nog schrijnender dan ik het me ingebeeld had. Hij kwam meteen naar me toe, maar leek het wel naar zijn zin te hebben. We namen afscheid van de jarige en haar ouders en repten ons naar huis.

Door de donkere straten van ons dorp fietsten we. Mijn zoon voorop, goed ingeduffeld met jas en fluovest, met daaronder zijn veel te korte broek en oude schoenen. Zo flink en voorbeeldig, bij elke afslag zijn arm uitstekend en mooi alle aangeleerde verkeersregels volgend. Zoveel ijver en plichtsbewustzijn weerspiegeld te zien in mijn jongste zoon, raakte een pijn aan in mezelf.

Bij mij voelt het alsof er rond die inzet en dat plichtsbewustzijn een laagje verdriet ligt. Omdat het geassocieerd is met zo mijn best willen doen, in de hoop graag gezien te worden. Ik kan alleen maar hopen dat dat laagje er bij mijn zoon niet opligt. Dat hij zich gewoon inzet voor het plezier ervan.

Maar goed, ik was me bewust dat de pijn die aangeraakt werd, de mijne was. Zoon vertelde enthousiast over het feestje. Hij had een fijne tijd gehad. Ik liet het zijn en bezinken.

Tot er enkele dagen later foto’s van het feestje verschenen op Facebook. Mijn keel kneep dicht. Het enige waar ik aan kon denken bij het openklikken van de foto’s, was hopen dat mijn zoon er niet op te zien zou zijn.

Die plotse confrontatie met wat voelde als pure schaamte, verraste me. Ik schaamde me niet voor mijn zoon, ik schaamde me voor mezelf. Want dat beeld van mijn zoon in een te klein indianenpak op een discofeestje, vertelde mij maar 1 ding: ik was niet goed bezig als mama. Tot mijn grote opluchting stond mijn zoon nergens herkenbaar op de foto’s. Na even was het hele voorval bezonken en weggezakt.

Tot een week later. Op de laatste dag van de Liefdesbang training gingen we “schaamte” onderzoeken. We werden uitgenodigd om aan een situatie te denken waarin we ons geschaamd hadden. Het bewuste discofeest-gebeuren schoot onmiddellijk naar boven. Het was dan ook nog vers & lag duidelijk bovenaan te wachten om bekeken te worden. Ik voelde dat er ook verdriet en schuldgevoel bij zat, maar schaamte was er zeker en overduidelijk bij.

We werden uitgenodigd om per 2 dieper in te gaan op de situatie en te proberen te voelen welk gevoel er aangeraakt werd door de schaamte.

Ik vertelde mijn oefenpartner over de situatie. Al pratend ging ik dieper en dieper in op het gebeuren en mijn analyse klonk heel logisch en helder…. maar ik voelde niets. We riepen de hulp van Hannah in (de begeleidster van de training). Ze vroeg me de ogen te sluiten, terug te gaan naar de situatie en in de ogen te kijken van de persoon tegenover wie ik me geschaamd had. Ik riep het beeld van de mama van het jarige meisje op. Haar ogen zouden functioneren als een wit doek, waarop ik zou kunnen zien wat ik projecteerde. Het zou mijn projectie zijn, want haar echte blik die avond was gewoon vriendelijk geweest. Toen ik -in mijn gevoel – in haar ogen keek, ging wat ik geprojecteerd zag, als een schok door me heen. Ik zag daar vlammend en vonkend een heel duidelijke boodschap. “Waag het niet! Waag het niet om toe te geven! Waag het – verdomme – niet!”. Want op mijn lippen brandden de woorden “ik kan het niet”. “Het is soms teveel. En nee, ik heb geen perfect gewassen en gestreken, gat- en scheurloze outfitjes liggen voor elk van mijn kinderen voor elke mogelijke situatie of thema. Ik kan het niet. Ik faal als mama.”

Dat was wat het beeld van mijn zoon in zijn te kleine indianenpak tussen de glitterende discomeisjes bij mij had wakker gemaakt. Wat ik geprojecteerd zag in de –denkbeeldige- blik van de gastvrouw, was een dreiging, grenzend aan paniek, dat ik het niet moest wagen om de code der moeders te doorbreken. Toegeven dat ik het niet altijd allemaal aankan, zou me een verraadster maken van de liga der moeders.

En toen ik dit voelde, voelde ik hoe het op een volgende laag ook ging over mijn gezin van herkomst. Hoe ik ook daar met een gevoel van loyaliteit zit dat me ervan weerhoudt om te zeggen dat het soms niet gaat. Want dat ik dan uit het nest gestoten zou worden.

Niet verwonderlijk dat de schaamte zo groot was. Het moest immers de immense angst bedekken om een nestbevuiler te zijn, disloyaal aan de clan, zowel mijn thuisnest, als de familie der moeders, waarin ik – naar mijn gevoel – opgenomen was sinds de geboorte van mijn eerste kind.

Het kunnen doorvoelen van de diepe schaamte voor mijn eigen faalbaarheid en de angst die het bedekte, gaf me een intens gevoel van bevrijding.  Dit opschrijven en delen is een volgende stap. Het is een hele stap, want ik voel ook schaamte voor de schaamte. Maar door het delen en het mogen deelgenoot zijn, weet ik dat ik hier niet alleen in ben.

x

Noot: Na het schrijven heb ik dit verhaal eerst gedeeld met de mama van het jarige meisje. Ook al ging het om mijn projectie, en niet om haar intentie, en was zij enkel het doek waarop ik mijn eigen angst projecteerde, toch wilde ik zeker zijn dat ze het ok vond dat ik dit neerschreef. Tot op het moment van de oefening heb ik het begrip “projectie” vaak gebruikt, zonder het helemaal te kunnen doorgronden. Sinds die oefening weet ik het. Het is een verdomd listige manier om ervoor te zorgen dat we niet voortdurend doorhebben met wat we rondlopen, maar veel van die dingen bij de ander leggen. Dat geeft ons in het beste geval wat ademruimte en zuurstof om te bekomen, maar in het slechtste geval leidt het tot verwijten en ruzies.Gelukkig is er ons bewustzijn en kunnen we maar proberen dat zo groot mogelijk te maken en zoveel mogelijk in onze eigen ogen te kijken.

Advertisements

4 thoughts on “Ik kan het (niet)

  1. Wat schrijf je toch mooi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    mies x

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s